Hogyan működik a KATA adózás?

KATAs leszek

Mindenkinek az életében eljöhet egy olyan pillanat, amikor úgy dönt, olyan vállalkozásba fog, ahol eldönti KATAS leszek. És ez tejesen mindegy, hogy valaki virágkötészetbe, kertészeti tevékenységbe vagy éppen házi délutáni óvoda vállalkozásba tervez kezdeni. Ez az a fajta adózás, amelynek ez a lehető legkönnyebb és legoptimálisbb módja egy bizonyos árbevételig.

KATAs leszek borászként

 

Van egy kis szőlőnk Tolna megyében, és hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy már annyi mennyiségű szőlő terem a tőkéken, hogy azt minden évben szétosztogatni és barátokkal eliszogatni gyakorlatilag vétek. Kell rá csinálni egy kis vállalkozást, amely borászattal fog foglalkozni és így eldöntöttem KATAs leszek, lesz, ami lesz. Ehhez persze még nagyon sok dolognak kell utánajárni, de az alap indíttatás az megvan.

KATAs leszek 2018-ban

Ahhoz, hogy ezt a valóságban is meg tudjam csinálni utána kellet nézzek egy csomó dolognak. Először is milyen önkormányzati és kormányzati engedélyekre lesz szükségem, milyen adózási feltételeknek kell megfelelnem, mert lehet az, hogy én kitaláltam, hogy KATAS leszek, az édes-kevés. Mi az, hogy őstermelő, ahhoz mire van szükség, hova kell bejelentkezni, mit kell tenni, stb. Szóval rengeteg lesz még a teendőm.

kata tanfolyam

 

De felfokozott izgalommal tölt már most el a tudat, hogy a szándék megszületését végre tett is követi és a KATAs leszek ötletem borászként megvalósulhat. Ebben szerencsére sok családi és baráti segítségre is számíthatok, mert akár a családban, akár a baráti körben is akad, aki könyveléssel, akár borászkodással foglalkozik így szakértő segítségekkel vagyok körbevéve.

Az adózással kapcsolatban egy barátom javasolta a katasleszek.hu oldal meglátogatását, ahol minden lényeges információt megtalálok, ahhoz, hogy a www.KATAsleszek.hu kérdéskörben ne legyenek szürke foltok. Mindez egy fantasztikusan felépített videó tanfolyam gyakorlatilag, ahol a modulok végignézését követően, az ember a végére gyakorlott könyvelővé válik adózási téren. Nem mintha ez szándékom lenne, de most az a tízezer forint, amennyibe kerül ez az online oktatási anyag, gyakorlatilag leveszi a terhet a vállamról, hogy könyvelőhöz rohangálhassak havonta, ha valamilyen problémám van vagy egyszerűen csak be kell adni a havi bevallásokat.

 

 

kata adózás

A KATAs leszek tanfolyam végeztével tényleg minden érdemi információval rendelkeztem, és mindezek mellett beszereztem az összes szükséges engedélyt és képesítést igazoló papírt és dokumentumot, annak érdekében hogy képesített borász lehessek. Ezek birtokában felkerestem a borász barátomat, akivel megterveztük az összes szükséges további lépéseket, miket kell beruházni, vásárolni, mikre kell figyelni a szőlő „egészsége” érdekében, így már tisztán láttam, hogy ez egy hosszú időre szóló elkötelezettség és elfoglaltság lesz az életemben.

De végül is ez volt a szándékom, hogy végre a szórakozásom lehessen a munkám is egyben, amelyet olyan emberekkel csinálhatok, akikben maximálisan megbízok.