Létfontosságú látásvizsgálat

Van nagyon sokféle egészségügyi szűrővizsgálat, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért pont a látásvizsgálat az, amellyel most kitüntetetten foglalkozunk? Azért, mert a látásvizsgálat során ideje korán feltárt látás-, vagy egyéb természetű problémák jóval könnyebben kezelhetők, mintha csak sokkal később foglalkoztak volna velük. Ez nagyon fontos, hiszen az emberek jó része csak akkor veti magát alá egy látásvizsgálat folyamatának, ha már nagyon megromlott a látása, vagy egészen konkrétan megnehezíti a mindennapjai során a külvilággal való folyamatos kapcsolattartás: a tájékozódást és az írott információk elolvasását.

Látásvizsgálat Budapesten

A látásvizsgálat indokoltsága

Fentiek egyeneságú következménye, hogy – egy jól elvégzett látásvizsgálat kivételével persze – nem mindig érzékeljük azonnal és markánsan, hogy nem stimmel valami a látásunkkal. Mivelhogy ez az állapotromlás nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem napról napra, rendkívül finom, szinte érzékelhetetlen torzulásokkal, így nem csoda, ha sokan nincsenek is tudatában, hogy mennyit romlott a látásuk akárcsak az elmúlt 1-2 évben! Ilyenkor egy alaposan elvégzett látásvizsgálat bizony segíthet „tisztán látni” saját szemünk állapotát. Kézenfekvő, hogy minél előbb észlelik ezeket a leheletfinom változásokat, annál könnyebben és hatékonyabban kezelhetők. Kiváltképp igaz ez idősebb emberek és kiskorúak esetében! Arra pedig, hogy egy látásvizsgálat nem csak a látásunkkal és szemünk egészségével kapcsolatban nyújthat számunkra értékes információkat, a legjobb, ha megemlítjük, hogy rendszeres időközönként való megismétlése számos más betegség korai felismerésében is nagy, akár életbevágó segítséget nyújthat. Ilyenek lehetnek a különböző (zöld- és szürke) hályogfélék, a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség problémakörei is. Így már valószínűleg érthető, miért is mondják a szakemberek, hogy mindenkinek indokolt volna legalább kétévenként – de ha lehet évente! – egy átfogó és alapos látásvizsgálat: https://eoptika.hu/optika/latasvizsgalat.html. A látásvizsgálat ma már ez egy nagyon rövid ideig tartó, akár kényelmesnek is mondható folyamat, ami teljesen fájdalommentes és nem vesz több időt igénybe tizenöt, de legfeljebb húsz percnél. Az ilyen vizsgálatokat végző szolgáltatók képesített optometristákkal dolgoznak, akik rendelkeznek az esetlegesen szükségessé váló látáskorrekció meghatározását mérni képes berendezésekkel is. Van, hogy a szakemberek között ilyenkor találunk szakképzett szemorvost is, aki rögtön szakorvosi javallatokkal is el tud látni minket, mind a vizsgálatot megelőzően, mind azt követően, a mérési eredmények kiértékelésekor. Vannak helyek, ahol egy látásvizsgálat pénzbe kerül (néhány ezer forint általában – ez helyfüggő azért), de sok esetben díjmentesen nyújtják egyfajta extra, többletszolgáltatásként, ha egyébként utána náluk vásárolunk például szemüveget.

A szemvizsgálat halaszthatatlan

Halaszthatatlanná válik egy látásvizsgálat beiktatása, ha mindennapi érzékelésünk nyomán már orvosi panaszok felvételét kezdeményezhetnénk, hiszen a fentiek alapján, meglehetősen rosszul karban tartott és ellenőrzött látószervünk állapotromlását gyakran már akkor érzékeljük csak, ha drasztikus látásromlást tapasztalunk, vagy akár konkrétan érzékelhető fizikai tüneteket, elváltozásokat, mint például vissza-visszatérő fejfájás, a látás homályosabbá válik, szemviszketést tapasztalunk, vagy kettős látás alakult ki.