Magyar nyelv tanár (Hungarian Teacher)

Korábban iskolában és szervezett keretek közt tanítottam nyelveket magyar diákoknak és felnőtteknek. Nagyon szerettem, és állítólag sikerrel is tettem mindezt. Egyrészt szeretem a szakmám, másrészt elkötelezett tanára voltam a diákjaimnak. Azonban úgy döntöttem, hogy váltok és magyar nyelv tanár leszek. Hiszen miért ne taníthatnám a külföldieket az anyanyelvemen?

Mitől jó egy magyar nyelv tanár?

Ezt a kérdést valószínűleg a diákjaimnak kellene feltenni, de természetesen elmondom a saját véleményemet is. Elsősorban az a lényeg, hogy ne robotként, futószalag melletti munkának fogjuk fel, hanem élvezzük!!! Mert egy magyar nyelv tanár vagy bármely más nyelven oktató ember, elméletileg arra hivatott, hogy olyan embereknek adja át a tudását szakszerűen, akiknek nehézségei vannak az adott nyelvvel. És nem elhanyagolható az a tény sem, hogy nemcsak a lexikális, hanem a szép nyelv használatának átadása is alapfeladata lenne az oktatónak. És egy magyar nyelv tanár feladata szerintem igazi kihívás.

Keepcalm and learn languages

Hogyan tanítson egy magyar nyelv tanár?

Erre szerintem mindenkinek magától kell rájönnie. De én egy aranyszabályként kezelem, hogy elhivatottság és pozitív, emberközpontú hozzáállás nélkül teljesen felesleges oktatni. Mert ez egy szakma. Egy olyan dolog, hogy ha a magyar nyelv tanár rosszul tanít, akkor az az ember , aki a „keze” alól kerül ki, annak nehézségei lesznek, kinevetik, rosszul fogja tudni megértetni magát a munkatársaival, barátaival, stb. És ez a cél? Mert, aki így tanít, az inkább menjen el pénztárosnak vagy közmunkásnak. Az nem való tanárnak.

Én úgy lettem magyar nyelv tanár, hogy szüleim javasolták, hogy annyira tökéletesen tanítok más nyelveken, miért nem adom át a rengeteg külföldi, és Magyarországon tanuló vagy dolgozó barátaimnak ezt a tudásom. Így vágtam bele, megszületett a www.learninghungarian.hu/hungarian-teacher/ és megmondom őszintén, borzalmasan élvezem. Annyira sokrétű a nyelvünk és kihívás a nyelvtanunk, hogy ezt játékos formában és maximálisan szakszerűen tanítani, az bizony élmény!

Why learn Hungarian?

Mert fel kell építeni azt a stratégiát, aminek mezsgyéjén fog a magyar nyelv tanár oktatása zajlani, mivel kezdjen az ember, mi legyen hangsúlyosabb a nyelvtan vagy a hatalmas szókincs vagy éppen komolyabb vagy játékos formában közelítsük ,meg az egész oktatást. É annak a híve lettem hosszú évek alatt, hogy minden tanuló egy külön egyéniség, és ennek megfelelően szabom rá az oktatási menetrendemet. Senkinél nem ugyanazt a sablont veszem elő, hiszen nincs két egyforma ember. Se hozzáállásban, se felkészültségben, se tudásban. És ezeket figyelembe véve, továbbá a visszajelzések és az egyre nagyobb számban történő megkeresések egyfajta megerősítést jelentenek a számomra, hogy jól végzem a munkámat. És persze erre nagyon büszke vagyok, mert a nyelvtanítás nekem egy olyasfajta elhivatottság, amit élvezettel csinálok, és adom át tudásomat másoknak, hogy könnyebbé tegyem az életüket Magyarországon. Mert a magyar nyelv nehéz, de egyszerre gyönyörű is! Ez a Twitter fiókon is látszani fog majd!

www.learninghungarian.hu/hungarian-teacher

Azóta, hogy belevágtam már eltelt némi idő és cseppet se bántam meg. Mindig lenyűgöz egy egy diák elhivatottsága, mert a magyar nyelvhez kitartás kell, nem fognak fél év után középfokú nyelvvizsgára jelentkezni. Ez azt jelenti, hogy egy egy ismeretség már szinte barátsággá nőtte ki magát és könnyebb is egy olyan órát tartani, ahol eleve oldott a hangulat. Vannak jobb napjaink és rosszabbak, mint mindenki másnak, ez emberi és közben fokról fokra együtt learning hungarian.